Nieuws /
29 juni 2016: luister naar een verwarde cavia & scholieren met schuld opgezadeld
Cavia met podcast
Vanaf komende vrijdag, 1 juli, zal cabaretier Paulien Cornelisse haar nieuwe boek De verwarde cavia als podcast aanbieden. Iedere dag verschijnen er nieuwe, door Cornelisse zelf ingesproken hoofdstukken die gratis te beluisteren zijn, zodat aan het einde van de zomer het complete boek, over een cavia die op de afdeling Communicatie van een kantoor werkt, (nog altijd gratis) beschikbaar is. Luisteraars kunnen zich abonneren op de podcast om de dagelijkse nieuwe aflevering automatisch te ontvangen.
Cornelisse is de eerste Nederlandse auteur die haar werk op deze manier beschikbaar stelt. ‘Ik kreeg het verzoek mijn boek in te spreken, onder andere van een slechtziende vrouw’, laat de schrijfster weten. ‘Dat ik het als podcast aanbied, heeft een paar redenen. Ten eerste is het op deze manier makkelijk zelf te produceren. Ten tweede is een podcast altijd gratis en dat vind ik een aardige geste aan alle mensen die gevallen zijn voor de charme van een cavia op een kantoor. Tot slot vond ik het ook leuk dat dit een langduriger project wordt. Mensen krijgen steeds een klein stukje en moeten bijvoorbeeld bij de wifi van de camping een paar nieuwe hoofdstukjes downloaden. Ik kan nu al genieten van het idee dat mijn voorleesstem te horen zal zijn op de Route du Soleil.’
Op de website van Cornelissen is alle informatie over de poscast te vinden, inclusief humoristische en bruikbare handleiding.
Bron: persbericht en website
Gratis luisteren naar 'Het smelt'
Nog meer podcast-nieuws, want ook het bestseller-debuut Het smelt van Lize Spit is vanaf nu in zijn geheel te beluisteren als gratis wekelijkse podcast. Dat maakte uitgever Das Mag vanmiddag bekend.
Het smelt gaat over de jonge Eva, die met een blok ijs in haar kofferbak terugrijdt naar haar geboortedorp. Ondertussen komt de lezer steeds meer te weten over haar ongelukkige jeugd, terwijl hij tegelijkertijd de dreiging van iets afschuwelijks voelt naderen.
Luisteraars die niet kunnen wachten op de ontknoping van Het smelt kunnen het audioboek in één keer downloaden, daar hangt dan wel weer een prijskaartje aan.
Bron: persbericht
Ook Arjen Lubach schuift aan bij Zomergasten
Op zondag 7 augustus is schrijver, cabaretier en tv-presentator Arjen Lubach de Zomergast van interviewer Thomas Erdbrink. Dat maakte de laatste vanmorgen bekend op de Facebookpagina van het VPRO-programma.
De 36-jarige Arjen Henrik Lubach is de auteur van vier boeken, waaronder IV dat voor de Gouden Strop werd genomineerd. Lubach kreeg vooral bekendheid door zijn wekelijkse programma Zondag met Lubach (ook VPRO). In de uitzending van 22 maart 2015 liet hij zich uitroepen tot Farao der Nederlanden en begon hij een burgerinitiatief om dit te bevestigen.
Eerder onthulde Erdbrink de namen van twee andere Zomergasten: premier Mark Rutte en de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck.
Bron: Facebook
Fidan Ekiz schrijft essay voor Maand van de Geschiedenis
Het essay voor de 13de Maand van de Geschiedenis, met het thema Grenzen, wordt geschreven door Fidan Ekiz (Rozenburg, 1976). De Nederlandse journaliste en documentairemaakster zal in het essay aan de hand van persoonlijke ervaringen het verloop van migratie en assimilatie binnen de Nederlandse samenleving schetsen.
Ekiz werd voorafgegaan door onder anderen Ahmed Aboutaleb, Coen Verbraak, Michel Krielaars en Martin Sommer. Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 3,50.
Ekiz gaat in haar essay in op het verloop en de tragiek van immigratie binnen de Nederlandse samenleving, vanaf de aankomst van haar Turkse ouders in Nederland, de dromen, verwachtingen, teleurstellingen tot aan de spanningen en tegenstellingen vandaag de dag. Ekiz schuwt persoonlijke anekdotiek noch opinie in haar essay, dat tevens een verkenning vormt voor een groter boek over dit onderwerp, dat naar verwachting eind 2017 bij Uitgeverij Podium het licht zal zien.
Tijdens de Irak-oorlog berichtte Ekiz als oorlogscorrespondent vanaf de Turks-Iraakse grens en vanuit Noord-Irak. Later werd zij Turkije-correspondent voor RTL Nieuws en de kranten van de Geassocieerde Persdiensten (GPD). In 2009 maakte ze de vijfdelige documentaireserie 'Veerboot naar Holland' (VARA) over het emigratieverhaal van enkele Turkse gezinnen, waaronder dat van haarzelf. Voor de VARA maakte zij o.a. de documentaire 'Ik zie een verre reis' en het onlangs op tv uitgezonden 'De Pen en het Zwaard' (VARA). Hierin reist zij naar conflictgebieden om onafhankelijke media te bezoeken. Bij De Wereld Draait Door is zij met enige regelmaat te gast als tafeldame.
Bron: Persbericht
Mees Kees tien jaar voor de klas
Stagiair ben je voor een bepaalde tijd, doorgaans een paar maanden. Maar Kees Bruin is het al bijna tien jaar. Hij is nog steeds leraar in opleiding die moet invallen op een basisschool. De onervaren Kees, door de kinderen steeds Mees Kees genoemd, laat zich door hen nog telkens de les lezen.
Op 17 augustus 2006 verscheen Een pittig klasje, het eerste boek over Mees Kees van Mirjam Oldenhave met illustraties van Rick de Haas. Mees Kees, de leukste stagiair van Nederland, is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse kinderboekenwereld. Er zijn meer dan een miljoen Mees Kees-boeken verkocht en ruim anderhalf miljoen mensen hebben de Mees Kees-films bezocht.
Om het tienjarig jubileum te vieren staan er dit jaar tal van leuke boeken en activiteiten gepland. Zo verschijnt er in september een nieuwe Kees Mees-boek, getiteld Buiten de lijntjes. En 'Langs de lijn' heet de nieuwe film die in december in roulatie gaat. Verder zijn alle (negen) Mees Kees-boeken in de zomer in prijs verlaagd naar 10 euro. In de Kidsweek komt in september een Mees Kees-krant als bijlage en mensen kunnen Mees Kees online én offline feliciteren. In theaters en op scholen wordt de Grote Mees Kees Show gespeeld door MOEX, bestaande uit Mirjam Oldenhave, Rick de Haas, Roos de Wijs en Irene Schepers.
Tot slot is Mees Kees dit jaar het thema van de landelijke Veel Meer Meester!-campagne, die beoogt om meer meesters in het basisonderwijs te krijgen. De samenwerking bestaat o.a. uit een Mees Kees-verkiezing, waarbij leerlingen kunnen stemmen op de leukste mannelijke stagiair en een landelijk onderzoek naar de rol die Mees Kees heeft gespeeld bij de keuze van mannelijke studenten om voor de Pabo te kiezen.
Bron: Persbericht
Das Mag zadelt scholieren met ‘Schuld’ op
Volgende week mogen scholieren door heel Nederland hun diploma ophalen. De jonge uitgeverij Das Mag feliciteert ze van harte en geeft honderden scholieren het boek Schuld van Walter van den Berg cadeau. Nu de scholieren verlost zijn van de leeslijst, kunnen ze de zomer beginnen met een boek dat ze écht graag lezen, is de gedachte. De boeken worden om te beginnen uitgedeeld op scholen in Amsterdam Nieuw-West — waar Schuld zich volledig afspeelt.
Met bijna 25.000 klachten bij het LAKS en een hevige discussie over de leeslijst, kreeg het vak Nederlands het ook dit jaar weer zwaar te verduren tijdens de eindexamens. ‘Fuck de canon,’ schreef Christiaan Weijts in NRC. ‘De leeslijst verpest de liefde voor lezen,’ aldus Esther Verhoef. En Kluun hield in RTL Late Night een vurig pleidooi voor boeken die ten onrechte ontbreken op de lijst: werk van van Mano Bouzamour, Ernest van der Kwast en… Walter van den Berg. ‘Schuld van Walter van den Berg lees je niet omdat het moet, maar omdat je het wil,’ zei Kluun.
Maar: die leeslijst verander je niet in een dag, beseft ook Das Mag. Het examen Nederlands is allang achter de rug. ‘Hoe geven we scholieren dan de kans om Schuld te lezen? Simpel: we delen de boeken gratis uit als ze hun diploma uitgereikt krijgen.’
De scholieren krijgen ook nog eens een jaarabonnement op Das Magazin. De uitgeverij benadrukt dat er geen adder onder het gras zit. ‘We willen simpelweg dat zoveel mogelijk mensen Schuld te lezen krijgen. Ook jonge mensen, die anders na hun hemeltergend saaie leeslijst misschien nooit meer een boek willen aanraken.’
Bron: Medium
Barry Hay lanceert boek op Crossing Border
Er is een speciale boekpresentatie van de frontman van Golden Earring, Barry Hay. De Vlaamse literaire sensatie Lize Spit is er en ook Arnon Grunberg treedt voor het voetlicht. Het muziek- en literatuurfestival Crossing Border heeft alvast de eerste namen aangekondigd, voor de 24e editie die van 2 tot en met 5 november neerstrijkt in de omgeving van het Haagse poppodium Paard van Troje en de Grote Markt. Crossing Border verlaat hiermee de Koninklijke Schouwburg en het Nationaal Toneel, die het festival in eerdere edities huisvestten.
De organisatie belooft dat nog meer dan voorgaande jaren de nadruk zal liggen op de cross-over tussen literatuur en muziek, in de meest uiteenlopende genres, van zowel nationaal als internationaal niveau. Crossing Border voegt meteen daad bij het woord met de bevestiging van o.a. de Amerikaanse muzikant, schrijver en spoken word-artiest Michael Franti, de IJslandse indiezangeres Emiliana Torrini, folkrockband The Low Anthem en Belgisch hiphopfenomeen Tourist LeMC. Ook de Ierse rechterhand van Damien Rice, Lisa Hannigan, upcoming sensatie Angel Olsen en het Britse shoegaze-gezelschap Minor Victories met leden van Editors, Mogwai en Slowdive staan op het programma.
Naast de speciale boekpresentatie van Barry Hay is er spoken word van hiphopartiest Hef en de komst van Karl Hyde (Underworld) en Tim Burgess (The Charlatans). Ook de Australische auteur DBC ‘Dirty But Clean’ Pierre en zijn Schotse collega Michel Faber, de Amerikaanse Donald Ray Pollock en de Nederlandse Peter Buwalda staan tussen de eerste aankondigingen.
Bron: Crossing Border
Schrijfster Silvia Tennenbaum gestorven
De Amerikaanse schrijfster Silvia Tennenbaum is overleden. De uitgeverij Schöffling deelde in Frankfurt mee dat de auteur, geboren in Frankfurt am Main, stierf op de leeftijd van 88 jaar.
Tennenbaum werd bekend met romans als Rachel. The Rabbi's Wife en Yesterday's Streets, in het Nederlands vertaald onder de titel De Wertheims. Daarin vertelt Tennenbaum over de opkomst en val van een Joodse familie tussen het Duitse keizerrijk en het nationaalsocialisme.
Tennenbaum kwam in 1928 als de dochter van een Joods gezin ter wereld. Tien jaar later emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze kunstgeschiedenis studeerde. Ze keerde vaak naar Frankfurt terug.
Bron: Knack.be
Auteur Cormac McCarthy slachtoffer van slechte grap
De Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy, bekend van onder andere The Road waarmee hij een Pulitzer Prize won, is gisteren een korte tijd doodverklaard geweest. Op Twitter verscheen een melding die zo op het oog van uitgeverij Alfred A. Knopf afkomstig was, dat Cormac McCarthy op 82-jarige leeftijd zou zijn overleden aan de gevolgen van een beroerte. Maar kort nadat de tweet overal ter wereld tot geschokte reacties had geleid, liet Paul Bogaards, hoofd communicatie bij Knopf, weten dat het doodsbericht niet klopte, dat McCarthy nog leefde en het goed maakte en dat @AKnopfNews een valse account was. Daarna werd gemeld dat het Twitter-account was aangemaakt door de Italiaanse journalist Tommasso Debenedetti.
Het is niet de eerste keer dat McCarthy slachtoffer is van een boosaardige twitteraar. In augustus 2015 maakte iemand het account @cormacmcchartyw aan en deed zich voor als de mediaschuwe schrijver. ‘De eerste keer op Twitter. Laten we eens kijken hoe dat gaat.’ Ook in dit geval liet Knopf weten dat het account vals was. ‘Voor het geval fans nog twijfelen: McCarthy heeft niets met Twitter.'
Bron: Entertainment Weekly
Meer nieuws op Hebban
28 juni 2016: 'De Cirkel' is ultieme bestseller & spannend uitstapje Van Gastel
27 juni 2016: voorspel de Booker Prize-winnaar & verdien geld door te lezen
24 juni 2016: schrijvers ontzet over Brexit & Ma gaat naar het theater
23 juni 2016: Altuntas met de dood bedreigd & Slaughter slaat toe
22 juni 2016: Leescoupé in de intercity & 'journalist van de eeuw' overleden
Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.